Intrebari Frecvente

Acasa/Intrebari Frecvente
Intrebari Frecvente2022-08-29T17:07:56+03:00
Ce trebuie sa faci dupa infiintarea unui PFA?2022-08-29T17:46:13+03:00

Dupa eliberarea autorizatiei de catre ONRC, PFA-ul trebuie inregistrat si la ANAF. Acest lucru trebuie realizat in termen de 30 de zile de la eliberarea documentelor de catre ONRC. Pentru a obtine documentele de inregistrare de la ANAF, va fi nevoie sa depui un dosar care sa contina urmatoarele documente:

  • Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii liberale, in doua exemplare
  • Copie dupa actul de identitate;
  • Copie dupa actul pentru spatiu (proprietate sau inchiriere);
  • Actul legal de functionare pentru persoanele fizice care desfasoara profesii liberale.

In general, certificatul de inregistrare fiscala se elibereaza in zece zile de la depunerea dosarului.

Pot sa infiintez un PFA fara diploma?2022-08-29T17:36:56+03:00

Ca orice alt tip de societate, persoanele care vor sa isi deschida un PFA trebuie sa indeplineasca anumite criterii legale, iar unul dintre acestea este si detinerea unei diplome in domeniul de activitate. Astfel, nu este posibila o infiintare PFA fara diploma in domeniul respectiv, insa poti opta pentru diverse alternative precum deschiderea unui alt tip de societate.

Cum se obtine codul special intracomunicar de TVA?2022-08-29T17:28:20+03:00

Dacă știi sau preconizezi că vei lucra cu firme din UE sau că vei achiziționa servicii din UE trebuie sa obtii un cod special intracomunicar de TVA.

Discuta cu firma ta de contabilitate pentru a face demersurile in vederea obtinerii codului special de TVA.

Imi trebuie program de facturare dupa infiintarea unei firme?2022-08-29T17:28:20+03:00

Da.

Un program de facturare te va ajuta să emiți facturi într-un mod simplu și rapid, fiind totodată sigur că sunt și corecte din punct de vedere legislativ.

In functie de profilul firmei si de codurile CAEN alese, Firma de Contabilitate te va indruma in ceea ce priveste programul de facturare potrivit domeniului tau de activitate.

Este important sa te consulti cu firma de contabilitate in alegerea unui program de facturare deoarece iti poti reduce costurile cu serviciile contabile daca programul de facturare este integrat cu aplicatia de contabilitate folosita de firma de contabilitate cu care colaborezi.

Ce este Registrul Unic de Control si cand trebuie?2022-08-29T17:28:20+03:00

In primele zile dupa infiintarea firmei iti recomandam sa îți iei Registrul Unic de Control de la ANAF (cost 30 de lei).

Acest Registru Unic de Control trebuie cumparat de la ANAF doar de catre admninistrator si este necesar pentru ca un control să poată fi efectuat.

Este bine să îl iei de la ANAF în 30 de zile după înființarea SRL-ului.

Imi trebuie contabil pentru firma?2022-08-29T17:28:20+03:00

Contabilitatea unui SRL este destul de complexă, ai obligația depunerii la timp a declarațiilor fiscale, motiv pentru care va trebui să colaborezi cu un contabil care să țină evidența contabilă, să depună declarațiile la ANAF, și care să te îndrume atunci când ai nelămuriri.

KONTTO ofera servicii de contabilitate in Iasi.

Pentru mai multe detalii privind serviciile de contabilitate in Iasi oferite de KONTTO te rugam sa iei legatura cu noi.

Cand se deschide un cont bancar pentru firma?2022-08-29T17:28:20+03:00

Toate firmele din România au obligația de a avea un cont curent la o bancă.

Imediat ce intri în posesia actelor de înmatriculare de la Registrul Comerțului, trebuie să mergi cu ele la orice bancă dorești și să deschizi un cont pe numele firmei.

Tot acum va trebui să depui în contul firmei suma reprezentând valoarea capitalului social declarat la înființare (din noiembrie 2020, valoarea minimă a capitalului social este de 1 leu).

Unde poate fi stabilit sediul social pentru o firma?2022-08-29T17:04:41+03:00

Orice SRL trebuie să aibă un sediu social. Sediul social este adresa oficială a SRL-ului și poate fi stabilit:

  • Intr-o locuință (proprie sau a altcuiva)

  • Intr-un spațiu închiriat sau pentru care ți se acordă drept de folosință cu titlu gratuit
  • La cabinetul unui avocat, cu care vei încheia un contract de asistență juridică pentru o perioadă de maxim 1 an

Odată ce ai stabilit unde va fi sediul social, va fi necesar să închei un Contract de închiriere (dacă vei plăti o sumă de bani pentru a folosi spațiul) sau un Contract de Comodat (dacă vei putea folosi spațiul respectiv gratuit) între proprietarul spațiului și SRL-ul tău.

Ce acte ai nevoie pentru infiintarea unui PFA?2022-08-29T17:44:14+03:00

Pentru inceput vei avea nevoie de urmatoarele acte pentru demararea infiintarii unui PFA:

In care sa se mentioneze „conform cu originalul”, sa aiba numele proprietarului PFA si semnatura sa;

Certificat de atestare fiscala in original si aflat in termen de valabilitate – acest certificat fiscal ofera informatii referitoare la modul de indeplinire a obligatiilor de plata a impozitelor, taxelor si altor contributii.

Pentru eliberarea acestui document, este nevoie de o cerere depusa la ANAF sau de o cerere virtuala depusa prin intermediul „Spatiului privat virtual”.

Certificatul de atestare fiscala este eliberat in maximum trei zile de la depunerea cererii si poate fi folosit timp de 30 de zile de catre persoanele juridice si de 90 de zile de catre persoanele fizice;

Acordul Asociatiei de Proprietari (daca este cazul) – acest document trebuie obtinut doar daca vrei sa iti desfasori activitatea intr-un apartament de bloc.

Pentru obtinerea sa, trebuie sa isi dea acordul vecinii din cele patru apartamente din jurul celui in care doresti sa iti desfasori activitatea.

Daca iti desfasori activitatea intr-o locatie in care nu esti proprietar, va fi nevoie de un contract de comodat intre tine si proprietar.

In lipsa diplomei de absolvire, poti depune la dosar un certificat sau adeverinta care atesta absolvirea unei institutii de invatamant similare industriei in care activezi, certificat de calificare profesionala, certificat de competenta profesionala sau certificat de recunoastere ori echivalare a studiilor, daca ti-ai obtinut calificarea in strainatate;

Declaratie-tip in care sa afirmi pe proprie raspundere ca nu vei desfasura activitati in alte locuri decat la sediul professional. Mai mult, este nevoie si de un document aditional in care sa iti asumi ca locul in care vei desfasura activitati profesionale respecta legislatia din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectia mediului si protectia muncii.

Declaratie pe proprie raspundere si in original in legatura cu indeplinirea conditiilor legale pentru desfasurarea de activitati profesionale ca PFA.

Se depune la sediul ONRC alaturi de cererea de inregistrare. Poate fi realizata la un notar public sau in fata unui reprezentat ONRC.
Ce acte ai nevoie pentru infiintarea unei firme?2022-08-29T17:31:18+03:00

Pentru inceput vei avea nevoie de urmatoarele acte pentru demararea infiintarii unei firme:

  • Copie după actul de identitate
  • Document care atestă dreptul de proprietate asupra spațiului cu destinație sediu social. (de exemplu, titlu de proprietate/ certificat de moștenitor/ Extras de Carte Funciară, etc.)
  • Procura notariala
Care este valoare minima pentru Capitatul Social?2022-08-29T17:05:14+03:00

Orice SRL trebuie să aibă un capital social.

Capitalul social nu se mai depune la bancă înainte de înființarea firmei ci după înființare, odată cu deschiderea unui cont curent bancar în numele firmei.

Chiar dacă valoarea minimă a capitalului este de 1 RON, îți recomandăm să alegi o valoare de cel puțin 200 de RON. Astfel, firma va beneficia de mai multă credibilitate în relația cu partenerii săi.

Capitalul social poate fi folosit în activitatea curentă a firmei. Mai multe informații despre cum poți folosi capitalul social, îți putem furniza noi prin e-mail sau telephonic.

Cum aleg Codurile CAEN pentru un SRL?2022-08-29T17:03:21+03:00

Pentru toate activitățile economice pe care vrei să le desfășori cu SRL-ul tău, trebuie să autorizezi la Registrul Comerțului codurile CAEN aferente.

În funcție de locul unde se va desfășura activitatea, codurile CAEN pot fi autorizate la sediul social, la un punct de lucru sau la terți (dacă vei desfășura activitățile în alte locații, spre exemplu de la sediile clienților tăi, remote, de pe teren, etc.). Acest aspect îl vei discuta mai pe larg cu noi!

Este platitor de TVA un SRL nou-infiintat?2022-08-29T17:03:33+03:00

Devii în mod obligatoriu plătitor de TVA atunci când cifra de afaceri depășește 300.000 RON/an.

Poți opta să devii plătitor de TVA chiar dacă ai o cifră de afaceri mai mică, prin depunerea unei declarații la ANAF.

Ce spun clientii nostri?

“Comunicare impecabila! ”

Firma serioasa si comunicare impecabila! Recomand cu drag!

Elena P.

“Profesionisti!”

Highly professional and friendly owners and staff; I have been working with Kontto since 2013 and I have only praise for them.

Mircea A.

“Firma serioasa!”

O firma serioasa cu oameni minunati si profesionisti. Recomand!

Claudiu S.

Contacteaza-ne direct pe email sau mobil

Pe email

Trimite-ne un email cu mesajul tau si te vom contactat in cel mult o ora.

Pe telefon

Suna-ne acum pentru a intra in contact cu un unul dintre consultantii nostri.

+40 740 06 09 06

Suntem aici pentru tine

Asistenta şi consultanta pentru inceperea unei afaceri în Romania.
Consideram ca este important sa fim alaturi de clientii nostri inca de la decizia acestora de a infiinta o societate comerciala.

Go to Top